Wood 2500x1700

Droog hout

Het is belangrijk dat het hout droog is voordat het in de kachel wordt gedaan. Hoe droger het hout, des te beter het brandt.

Als u van plan bent het hout zelf te hakken, is het aan te bevelen om dat aan het begin van de lente te doen. Het hout moet vervolgens in kortere stukken worden gehakt voordat u het splijt en buiten opslaat gedurende de zomer. Aangezien hout veel water bevat, moet u het op een zonnige plek met een goede luchtstroom opslaan.

Om te controleren of het hout droog genoeg is, slaat u twee stukken hout tegen elkaar en luistert u of u een zingend geluid hoort. Als u een blok hout in een afgesloten plastic zak in een warme kamer legt, ontstaat condens aan de binnenkant van de zak als er nog te veel vocht in het hout zit. De makkelijkste manier om droog hout te herkennen is de aanwezigheid van barsten in het hout. Tevens zIjn er houtvochtmeters bij uw lokale dealer verkrijgbaar. Meet nooit de vochtigheid alleen aan de buienkant maar ook in de kern van het hout. 

GEBRUIK HET JUISTE HOUT IN DE KACHEL

Lijsterbessen-, beuken-, essen-, esdoorn- en berkenhout zijn de beste houtsoorten voor een open haard. Veel mensen geven de voorkeur aan coniferen vanwege het knisperende geluid. Deze houtsoorten zorgen echter voor vonken, wat brand kan veroorzaken.