Scan history_1500x997

Niuewe regelgeving

Nieuwe regelgeving verkoop houtkachels en inbouwhaarden voor binnen gebruik vanaf 1 januari 2020.

Op 15 januari werd bekend gemaakt dat Staatssecretaris Van Veldhoven vanaf 2020 strengere eisen gaat stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen. De regelgeving die vanaf 2022 (EcoDesign / Lot 20) in de hele EU ingaat, gaat in Nederland al vanaf 1 januari 2020 in.

Vanaf 1 januari 2020 zijn alle houtkachels van zowel Jøtul als Scan goedgekeurd. Vanaf die datum mogen er alleen houtkachels verkocht worden die aan de strenge regelgeving voldoen. De meeste producten zijn nu al EcoDesign goedgekeurd.

Een houtkachel is een milieu verantwoordelijke manier om uw huis te verwarmen mits u aan de spelregels voldoet. Hieronder een 10 tips:

  • Koop een houtkachel die bij u past. Niet te groot of te klein.
  • Een houtkachel is geen allesbrander. Stook altijd droog haardhout zoals eik, berk, els, beuk, essen en geen gelakt, geïmpregneerd hout en andere soorten die niet geschikt zijn om in de houtkachel te branden
  • Gebruik de Zwitserse aanmaak methode
  • Stook niet bij mistig en windstil weer.
  • Laat de kachel op een normale manier met de luchttoevoer open uitgaan. Ga niet de houtkachel smoren om de volgende dag een gloeibedje over te houden.
  • Zorg voor voldoende lucht en ventilatie in uw woning als de haard niet is aangesloten op een buitenlucht aansluiting.
  • Laat bij voorkeur uw nieuwe EcoDesign houtkachel plaatsten door een erkende installateur om er zeker van te zijn dat deze volgens fabrieksspecificatie wordt aangesloten. Uw installateur kan ook de werking van de houtkachel uitleggen.
  • Uw oude houtkachel voldoet niet vermoedelijk niet aan de nieuwe regelgeving. Verkoop deze niet via online 2e hands websites maar breng de kachel weg naar een oud ijzer handelaar. Dit om er voor te zorgen dat oude slecht brandende kachels niet meer in de markt aanwezig blijven.
  • Als u een openhaard heeft, zijn er diverse mogelijkheden om hier wat moois van te maken door bijvoorbeeld een houtkachel ervoor te zetten, of een inbouw haard erin te plaatsen.
  • Laat minimaal 1 x per jaar, bij voorkeur na het stookseizoen uw schoorsteen vegen en uw houtkachel of inbouwhaard nakijken op gebreken zoals versleten koord, glasbreuk en breuk in de vlamplaten, rooster e.d. Uw kachel is dan weer op tijd klaar voor het hoogseizoen en de werking is dan weer gegarandeerd.

Meer informatie over hout stoken, de producten van Jøtul en/of Scan, bezoek dan één van onze dealers.