Blondevrouw met gesloten ogen die op bank rusten

Warmte die voor rust en ontspanning zorgt

Verlangt u ernaar een dag in alle rust in een luie stoel door te brengen? Gewoon heerlijk ontspannen, in het hier en nu zijn en de klok langzaam horen tikken? Dan is het een goed idee om de open haard of houtkachel aan te steken en van het zicht op de vlammen en het geluid van het vuur te genieten en de warmte te voelen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het vuur zowel voor genot als rust zorgt en een perfecte sfeer voor ontspanning en meditatie creëert.

Vlammen hebben een ontspannend effect op mensen

Christopher D. Lynn, doctor in de antropologie aan de Universiteit van Alabama, heeft door het uitvoeren van een proef onderzocht of vuur een ontspannend effect op mensen heeft. 226 personen deden aan de proef mee, waarbij bloeddruk en stressniveau tijdens het zitten rond het vuur werden gemeten. 

Watching a log fire lowers the heart rate and blood preassure, promotes relaxation and reduces stress.

Study; Hearth and campfire influences on blood pressure

De conclusie in het onderzoeksrapport laat er geen twijfel over bestaan: bij het vuur zitten zorgt voor een lagere polsslag, stabiele bloeddruk, ontspanning en minder stress. De bevindingen van het onderzoek laten ook zien dat het ontspannende effect het zenuwstelsel beïnvloedt, in die zin dat u beter slaapt. 

Dat het goed voor de gezondheid is om op een donkere herfstdag of koude winterdag bij de houtkachel of open haard tot rust te komen, zal niemand die deze mogelijkheid heeft echt verrassen.  Maar nu is het dus ook wetenschappelijk bewezen!

Weg met stress door deze oefening

Een van de conclusies in het onderzoeksrapport was ook dat de vlammen bevorderlijk waren voor het vermogen om zich te concentreren en verdiepen. En wat is er beter dan bij een knapperend vuur te gaan zitten en in het moment aanwezig te zijn en de rust te vinden? U kunt deze uit drie stappen bestaande oefening doen: 

Blonde woman sitting in front of a white wood-burning stove Scan 83-2 with a cup of coffee in her hands

Ontspan met de 4-7-8 ademhalingsmethode

Hier is een eenvoudige oefening in drie stappen die we kunnen aanbevelen:

  1. Leg een hand op uw buik en adem rustig via uw neus in en zo diep u kunt. Merk of uw hand op de buik naar boven wordt gedrukt. Tel tot 4 tijdens het inademen.
  2. Houd uw adem 7 seconden in.
  3. Adem gedurende 8 seconden door uw mond uit.

Herhaal dit 4 keer en voel hoe je lichaam en geest in slaapstand gaan en alle spanning wegvloeit.

Dit heet de 4-7-8 ademhalingsmethode en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew Weil en geïnspireerd door zowel yoga- als meditatiepraktijken (source: NHI).

Als je borstkas meer uitzet dan je buik, heb je de ademhalingstechniek waarschijnlijk niet helemaal goed onder de knie. Maar geen zorgen… oefening baart kunst!

Beleef de vlammen met meer zintuigen

De onderzoeksresultaten laten ook zien dat het effect van het vuur toeneemt wanneer het vuur met meerdere zintuigen wordt beleefd, wat helemaal in lijn is met de filosofie en productfocus van Scan sinds de oprichting in 1978.

Zwarte ovale houtkachel Scan 68-13 voor een bakstenen muur met een slee en hout ernaast

Gegoten in een designmeubel dat in de meeste woningen past, geniet u van de warmte van een perfecte vlam.

De grote glazen ruiten van de open haarden en houtkachels bieden maximaal zicht op het vuur, gericht op hoge levenskwaliteit. In ons eigen laboratorium werken wij er continu aan om de verbranding effectiever te maken en aan de strengste eisen voor vergunningen te voldoen, zodat elke blok hout maximaal wordt benut.

Met focus op duurzaamheid

Naast het genot van een Scan-kachel krijgt u een haard gebaseerd op duurzaamheid en circulaire economie. Dat wil zeggen dat de producten geconstrueerd zijn om zo lang mogelijk mee te gaan en eventueel te worden gerepareerd.

Tot slot wordt het materiaal gerecycled en als grondstof hergebruikt. Op deze manier gebruiken we dezelfde bronnen meerdere keren en gaat er zo weinig mogelijk verloren.

U kunt met een zuiver geweten hout in uw Scan-kachel stoken

Wanneer we ook meenemen dat een schoon brandende Scan-kachel en het op de juiste manier stoken geen negatieve impact op uw CO2-voetafdruk hebben, is het des te meer een goed idee om u met een goed boek in een aangename stoel voor de houtkachel of haard te nestelen, in gezelschap van uw gezin of gewoon uzelf.

Hout is een hernieuwbare energiebron en is  koolstofneutraal volgens organisaties als ENOVA, dat eraan werkt om van Noorwegen een lage-emissiesamenleving te maken en Norsk Varme, een branchevereniging die milieuvriendelijke haarden en schoorstenen in Noorwegen promoot.

Een houtkachel of open haard van Scan is met andere woorden een goede keuze, zowel voor uzelf als voor toekomstige generaties. Deze gedachte op zich geeft al warmte!