Close-up van brandend hout

Goed voor het milieu - en makkelijker stoken

U hebt ongetwijfeld al wel meegekregen dat u de fijnstofemissie kunt verminderen door uw oude houtkachel te vervangen door een nieuwe schoon brandende houtkachel, haard of inzethaard.
Maar wist u dat u de fijnstofemissie nog verder kunt beperken door het hout bij verbranding goed op te stapelen?

Hoe de houtkachel op de juiste manier aan te steken

Door de haard op de juiste manier aan te steken, kunt u de fijnstofemissie met 50-80% verminderen. Dat zorgt voor minder roet en as, een betere luchttoevoer en een eerste portie hout die langer meegaat. Aansteken van bovenaf bekent dat houtblokken vrij dicht op elkaar worden gestapeld. Vervolgens wordt een klein vuur aangestoken boven in de stapel hout, waardoor het vuur naar beneden zal trekken. De kachel komt dan sneller op bedrijfstemperatuur en de gassen worden beter verbrand. Op de juiste wijze stoken kan ook schoorsteenbranden en dergelijke voorkomen. Schoorsteenbranden worden vaak veroorzaakt door slechte houtstook.

Open haard met spekstenen bekleding in een wit kantoor met rieten stoel

De juiste aanpak als u gaat stoken

Hieronder volgt een aantal eenvoudige stappen voor milieuvriendelijk stoken in de kachel.

Hand aansteken van het vuur in de open haard
 1. Leg om te beginnen twee grote houtblokken onder in de verbrandingskamer.
 2. Vervolgens legt u een laag aanmaakhout op de houtblokken, liefst in meerdere lagen en met wat lucht tussen de stokjes.
 3. Op de laag aanmaakhout plaatst u 2-3 aanmaakblokjes.
  (Met krantenpapier produceert u onnodig veel as en meer roet dat schadelijk is voor het milieu.)
 4. De laatste stap is simpel: aansteken en de deur op een kiertje zetten terwijl het vuur goed op gang komt.

Pas als de kachel of haard na ongeveer 15 minuten goed warm is, kunt u de openingen kleiner maken. 

Het is beter om wat vaker kleinere hoeveelheden hout erin te leggen (een houtblok van het juiste formaat).

Wilt u lezen hoe u het vuur in uw specifieke Scan houtkachel of haard op de juiste manier opbouwt, dan vindt u hierover een apart hoofdstuk in de gebruikershandleiding van het product.

Zo zorg je voor een goede trek en voldoende lucht tijdens het ontsteken

 • Zet alle openingen van de kachel open. De eerste minuten is het slim om de deur op een kier te zetten tot het goed brandt.
 • Het is belangrijk om de schuif/schuiven niet zo ver dicht te doen dat de vlammen uitgaan. Het hout moet altijd branden met zichtbare vlammen.
 • Zorg ervoor dat er voldoende lucht in huis komt, zodat de kachel voldoende lucht krijgt voor de verbranding.
 • Afvoerkappen en ventilatiesystemen die lucht onttrekken aan de woning zullen de trek in de schoorsteen verslechteren.
Houtstapel met veel droog hout

Wat kan er verkeerd worden gedaan bij het aansteken van de open haard?

 • Bij verkeerd stoken, bijvoorbeeld langzaam aansteken en lage temperaturen, zal de uitstoot van fijnstof sterk toenemen. 
 • Te veel of te weinig brandhout in de houtkachel of open haard tijdens het stoken - de optimale hoeveelheid vind je in de gebruiksaanwijzing van het product.
 • Aansteken met krantenpapier is altijd een slecht idee. Gebruik in plaats daarvan berkenbast, houtspaander en aanmaakblokjes.
 • Sommige mensen vullen de kachel met hout en beperken dan de luchttoevoer tot een minimum om het lang door te laten branden.
 • Vuur zonder vlammen verdubbelt de emissies van koolstofmonoxide en deeltjes.
 • Vochtig hout; Als u vochtig hout gebruikt (meer dan 20% vocht), zullen de emissies van roet en fijnstof 10-30 keer hoger liggen dan bij droog hout.

Drie goede redenen om op de juiste manier te stoken

Aansteken van bovenaf is belangrijk vanwege het positieve milieueffect, maar er zijn nog meer redenen om op juiste manier te stoken. Om er drie te noemen:

Bos met groene pijnbomen

1.  Het is beter voor het milieu

Een goed opgebouwd vuur, aansteken van bovenaf en een goede trek zorgen ook voor een lagere emissie van broeikasgassen en roet en dragen zo bij aan minder luchtverontreiniging op lokaal niveau. Hout is een hernieuwbare energiebron en daarmee klimaatvriendelijker dan fossiele brandstoffen.

2. Het zorgt voor meer veiligheid

Wie goed stookt, vraagt minder van de kachel of haard. Dat betekent minder onderhoud, schoner glas en minder kans op roet- en schoorsteenbrand. 

Houtstook zorgt ook bij stroomuitval voor warmte, kan het stroomnet in algemene zin wat ontzien en bijdragen aan meer stroomzekerheid.

3. U bespaart geld

Wie op de juiste manier stookt, haalt meer uit het hout en kan tot wel twee keer zoveel warmte genereren. Zo bespaart u geld.

Waarom kiezen voor een schoon brandende kachel van Scan?

Als alle oude houtkachels worden vervangen door nieuwe schone houtkachels en volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt, zal de bijdrage aan de totale uitstoot van fijnstof aanzienlijk dalen. Of u nu een vervanger wilt voor een oude kachel of haard óf een volledig nieuwe kachel of haard wilt installeren, met Scan kiest u altijd voor zekerheid. Door te kiezen voor een schoon brandende kachel draagt u bij aan een tot wel 80% lagere fijnstofemissie en haalt u ook nog eens 40% meer rendement uit elk blok hout. 

Met een zuiver brandende houtkachel geniet je met een gerust geweten van het vuur, wetende dat je jezelf warmt voor een hernieuwbare en klimaatvriendelijke kachel.