Zwarte inzethaard Scan 5004 FR in een lichte ruimte met grote witte ramen

Ontwerp uw eigen haard

Stel je je droomhaard voor - een prachtige designinstallatie en verwarmende kern van het huis die naadloos aansluit bij de stijl die je in je huis hebt gecreëerd. - Hoe zou het eruit zien? Is hij groot of klein, is hij geïntegreerd in de wand, een hoekhaard of roomdivider?
Hier is onze gids voor hoe u uw droomhaard kunt maken.

Close-up van handen die een tablet vasthouden en scrollen op pinterest

Vind inspiratie voor uw nieuwe haard

Elk huis is anders qua vorm en grootte, maar uw designsmaak en interieurstijl zijn uiteraard de belangrijkste factoren bij het kiezen van uw nieuwe kachel. U hebt misschien wel eens foto's gezien in interieurmagazines, op het net of bij vrienden.

Doe zelf research naar welke kachels u aanspreken, hetzij met behulp van onze productpagina's, het inspiratiekanaal Pinterest of Google, die u kunt meenemen naar de dealer. Of bezoek de dealer het dichtst bij u in de buurt en doe inspiratie op in onze showroom.

Scan stoves maakt uitsluitend gebruik van Deense designers bij het ontwikkelen van onze kachels, zowel om de kern van ons authentieke Deense design te bewaren als om fraaie verwarmende meubels te creëren, die in lijn zijn met de huidige trends.

Welk type haard moet ik kiezen?

Design is een steeds belangrijkere factor en grote inbouwhaarden met glas aan de voorkant of aan twee of drie zijden staan meer dan ooit in de belangstelling. De keuzes zijn talrijk en de keuze is groot, maar de keuze bestaat vooral uit het installeren van een inbouwhaard die is bekleed met een speciaal gebouwd frame, en het bouwen van de juiste oplossingen aangepast aan uw huis, smaak en behoeften.

Zwarte inzethaard Scan 1005 met glas aan de voorzijde
Inbouwhaard met wijds uitzicht
Slanke zwarte inbouwhaard Scan 1008 met glas aan twee zijden
Smalle hoekhaard
Zwarte inbouwhaard Scan 5003 met glas aan de voor- en rechterkant
Brede hoekhaard
Zwarte inbouwhaard Scan 5004 FRL met glas aan drie zijden
Glas aan drie kanten

Als u voor een inbouwhaard kiest, worden bij het inbouwen die designelementen toegevoegd die bij uw eigen designwensen én bij de beschikbare ruimte passen.

Grote ruiten met goed zicht op de vlammen creëren een geheel eigen ontspannende sfeer.

Maar ze geven ook veel warmte af. Raadpleeg onze gids voor de diverse inbouwhaarden waaruit u kunt kiezen bij het bouwen van een moderne haard.

Een geel geverfde open haard in een witte kamer met aan de ene kant een keuken en aan de andere kant een bank
U kunt de haard ook schilderen, de omlijsting kan worden geschilderd in elke door u gewenste kleur.

De details die de puntjes op de i zetten

Er zijn talloze mogelijkheden om de haard speciaal op uw woning af te stemmen. Sommigen hebben heel specifieke ideeën en schetsen hoe alles eruit moet zien, terwijl anderen graag een voorstel krijgen en in het proces begeleid worden. Onze dealers helpen u totdat alles helemaal gereed is.

Hier volgt een aantal van de designdetails waarover u zou kunnen nadenken:

Hoe hoog moet de inbouwhaard worden geplaatst?

Hierbij gaat het in hoge mate om waar en hoe u uw haard wilt gebruiken.

Vroeger moest een inbouwhaard betrekkelijk laag worden geïnstalleerd, slechts 50-60 cm van de vloer, wat het plaatsen van houtblokken eenvoudig maakte en vanaf de bank ook voor een goed beeld zorgde.

Tegenwoordig willen meer mensen vanaf meer plaatsen in de kamer het vuur kunnen zien, en zodoende willen ze ook dat de haard hoger op de wand wordt geplaatst, bij voorkeur 80-90 cm vanaf de vloer.

driedelige afbeelding met verschillende hoogtes waarop de inzethaard kan worden geplaatst

Een goede methode voor het bepalen van de door u gewenste hoogte van de inbouwhaard is door plaats te nemen op de bank, in de eetkamer of op andere logische plaatsen om van de vlammen te genieten. Op die manier kunt opmeten wat uw ooghoogte vanaf de betreffende zitplaatsen is en uw oog bij benadering laten vallen op het midden van het haardglas. Eventueel kunt u één ooghoogte kiezen of het gemiddelde van beide nemen.

Hoogte van de haard

Moet de omlijsting helemaal tot aan het plafond doorlopen?

Steeds meer mensen willen dat de omlijsting van de inbouwhaard, die het "muurgedeelte" van de haard vormt, helemaal van vloer tot plafond loopt. Dat maakt een ranke en nette indruk zonder al te veel lijnen en geeft een harmonieus beeld.

Waar is de pijp geplaatst?

Waar staat de pijp ten opzichte van de plaats waar u de vlammen van de haard wilt zien? Aan welke kant van de pijp wilt u de nieuwe installatie plaatsen? Als u de installatie heel ergens anders in de kamer of de woning wilt plaatsen, kunt u een stalen pijp installeren. Praat met onze experts. Zij helpen u uw doel te realiseren.

Glas aan meer kanten?

Wilt u een haard met glas aan één, twee of drie kanten?

De meeste inbouwhaarden met glas aan twee kanten zijn er zowel met een rechts als links hangende deur. Lees meer over de diverse types inbouwhaarden.

Hebt u voorkeuren voor de deuroplossing?

Droomt u van een haard met een liftdeur, eentje die helemaal in de muur wegvalt, of moet de deur aan de rechter- of linkerkant zijn opgehangen?

Openhaardombouw met houten nis
Plan een houten nis in de ombouw van de open haard

Wilt u een uitsparing voor hout?

Hoe groot moet deze zijn? Moet hij een of meer schappen hebben om hout op te bewaren? Moet hij open zijn of wilt u aansteektoebehoren opbergen in een geïntegreerde lade en dergelijke?

Zitplaats bij de haard?

Wilt u een zitbankje bij uw haard?

Dan is het verstandig om dit vroeg in het proces in te tekenen.

Een voldoende luchttoevoer zorgt voor mooie vlammen

Alle haarden hebben lucht nodig om te functioneren en houd er dus rekening mee dat hiervoor zichtbare ontluchters vereist zijn én dat de haard in incidentele gevallen extra lucht van buitenaf nodig heeft. Op dit punt zijn onze dealers experts en ze helpen u zo, dat u bij het stoken de perfecte vlammen realiseert.

Moderne haard en het bouwproces

Bij de installatie van een haard of inbouwhaard moet ook op een aantal technische zaken worden gelet: wat is de maximale grootte van de haard, moet de woning worden aangepast of is er een grotere pijp nodig? Daarmee kan ons netwerk van vakhandelaars u helpen.

Antwoorden op een aantal van de praktische vragen vindt u hier:

Artikel over veelgestelde vragen bij het plaatsen van houtkachels en haarden

Onze dealers helpen u van droom tot kant-en-klare haard

Onze ervaren dealers staan klaar om u te assisteren met alle algemene kennis en antwoorden op al uw eventuele vragen. Een ervaren haardbouwer in het team is een veilig idee, zowel bij het designproces als bij een veilige installatie van de haard.

Tweedelige foto van de weg van schets naar afgewerkte haard in een lichte woonkamer
Breng een schets of wat foto's mee als je de dealer bezoekt

Neem bij voorkeur tekeningen of foto's mee van hoe uw haard eruit moet gaan zien. Dan zorgt onze dealer ervoor dat hij ook zo gerealiseerd wordt.

Vind de dichtstbijzijnde hier: